on kullanıcı için Google sadece ulaşılmak istenen bilgiye giden yoldaki basit bir araç. Kullanıcılar Google üzerinde arama yaptıklarında ulaşmak istedikleri sitelerin sıralaması da oldukça büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar kullanıcıların %73’ünün ilk 3 sıradaki siteleri tercih ettiğini gösteriyor. Elbette bu durum hangi sitelerin ilk 3 sıra içerisinde listeleneceğini belirlemeyi de oldukça zorlaştırıyor.
Google her geçen gün kullanıcılarına daha alakadar ve daha işe yarar sonuçlar vermeyi ve kullanıcı sadakatini arttırmayı amaçlayarak arama algoritmasını değiştiriyor. Günün şartlarına en uygun sıralamayı sağlayacağını iddia ederek bir önceki sıralama sistemini neredeyse silip atıyor.
Google tarihindeki en radikal değişiklik Panda Algoritması ile gelmişti ve tüm sıralama sonuçları birden bire alt üst olmuştu. Panda ilk yayımlandığı günden beri sayısız güncellemeden geçti ama bunların çoğu küçük yama paketleri olduğu için kolay kolay etkileri fark edilemedi.
Matt Cutts tarafından resmi olarak duyurulduğu üzere Panda 4.0 21.05.2014 itibariyle yayına alındı. Aslına bakılırsa 15 Mayıs 2014 tarihinde başlayan dalgalanma ciddi değişikliklerin sinyalini veriyordu ancak tüm piyasa PR güncellemesine odaklandığı için hiç kimsenin aklına Panda güncellemesi gelmemişti. Uzun zamandır güncellemeleri ufak geçiştirmelerle sürdüren Google, Hummingbird sonrası en önemli algoritma geliştirmesini de yapmış oldu.
[ads2]
- Panda Nedir? Ne işe yarar?
Yıllar önce Panda ilk yayımlandığı sırada da dediğim gibi “Panda dediğimiz Çin ayısıdır. Sevimli gözüktüğüne bakma! Ayının sevimlisi olmaz! Ayı ayıdır!”
Panda, kalitesiz içerik sahibi olup bol link alarak arama sıralamalarında üst sıralarda çıkmayı başaran siteleri sıralama sonuçlarından temizlemeyi hedefleyen bir SPAM FİLTRESİ olarak tanımlanabilir. Aslında aramayı değil de filtrelemeyi sağladığı için çok tehlikeli olabilmektedir.
Google arama sonuçlarını ortaya koyarken insanlardan faydalanmadığı için bir takım kriterler belirler ve bu kriterlere uymayan siteleri de sıralamadan ya düşürür ya da tamamen çıkartır.
Panda’nın tehlikeli kısmı tam olarak burasıdır: Google kaş yapacağım derken göz çıkartır ve genellikle spam yapmayan, kaliteli içeriğe sahip siteler de Panda’dan çok olumsuz etkilenerek sıralama kaybederler. Çünkü kurunun yanında yaş da yanar. Google asla gerçek spami tespit edemediği için spam yapmayan siteler de bu filtreden nasibini alır.
- Sitem var gidişatım ne olacak?
Bunu tam olarak bilmek mümkün olmasa da eğer kişisel bir siteniz varsa güncelleme olup olmadığını bile bu yazıyı okuduğunuz için öğrenmiş olacaksınız. Panda 4.0 başta sürekli alakasız konularda spam içerik oluşturarak trafik çekmeyi adet haline getirmiş haber sitelerini sıralamalardan temizleyecek. Bununla beraber içerik kalitesi geri planda kalmış güncelliğini sürdüremeyen kurumsal siteler de önemli sektörel kelimelerde gerileyeceklerdir.
Kullanıcıyı doyuran, sitede bol vakit geçirmelerini sağlayan ve kullanıcı etkileşimi yüksek siteler her zaman olduğu gibi yine kazanan tarafta yer alacaklar.
- Panda 4.0’ın Çaresi yok mu?! İlle Dublin Ofisi’nin Önünde Lastik mi Yakılsın?!
Bugüne kadar gerçekleşen tüm Panda güncellemeleri gibi maalesef bundan da kurtulmak hiç kolay değil. Siteleri ile düzenli olarak ilgilenen site yöneticilerinin hiç dert etmeyecekleri Panda sadece sorumsuzca interneti bir çöplük haline getirmeye çalışan siteleri hedef alıyor. SEO yerine site yapma devri geldi de geçiyor.