AMD yaptığı bir açıklamada, tümleşik uygulamalar için ikinci nesil AMD Tümleşik R Serisi hızlandırılmış işlemcileri (APU) ve CPU’ları (eski kod adı “Bald Eagle”) tanıttı. Bu yeni çözümler, endüstri lideri işlemci ve grafik işlem teknolojisi gerektiren oyun makineleri, tıbbi görüntüleme cihazları, dijital tabelalar, endüstriyel kontrol ve otomasyon, iletişim ve ağ altyapısı gibi uygulamaları hedef almakta.
“İkinci nesil AMD Tümleşik R Serisi ailesi, işlemci performansı, grafik performansı ve watt başına performans gibi alanlarda tümleşik işlemci pazarında benzersiz bir konumdadır” diyen AMD Tümleşik Çözümler Genel Müdürü Scott Aylor, şöyle devam etti: “HSA, GCN ve enerji yönetimi özelliklerinin eklenmesi, müşterilerimizin akıllı, etkileşimli ve sürükleyici tümleşik cihazlardan kurulu yeni bir dünya kurmasına olanak sağlıyor.”
İkinci nesil AMD R Serisi APU ve CPU çözümleri, orta ve üst düzey görsel ve paralel işlem kabiliyeti yoğun tümleşik uygulamalar için tasarlanmış olup Linux, RTOS ve Windows işletim sistemlerinde çalışıyor. Yeni modellerde, AMD’nin yeni CPU mimarisine (kod adı “Steamroller”) dayalı 2,2 ila max boost ile 3,6 GHz CPU frekansı ve AMD’nin son Yeni Nesil Grafik Çekirdeği (GCN) mimarisi tabanlı 533–686 MHz GPU frekansı ile, tümleşik uygulamaların görsel ve paralel işlem kabiliyetindeki artışlar destekleniyor.
Sektörde İlk Özellikler, Yararlar ve Destek
· Heterojen Sistem Mimarisi (HSA): İkinci nesil AMD Tümleşik R Serisi APU, HSA özelliklerine sahip olup iş yükünü buna en uygun işlemciye (CPU, GPU veya video dekoderi gibi özel bir işlemci) yönlendiren ilk tümleşik işlemci olarak, kıyaslanabilir Intel Haswell Core-i CPU’lara göre %44’e kadar daha fazla 3B grafik performansı ve %46’ya kadar üstün işlemci performansı sağlıyor.
· Açık kaynak Linux geliştirme: Bir Linux Vakfı İşbirliği Projesi olanYocto Projesi’nin altın üyeliği ve Mentor Graphics ile yapılan uzun süreli bir anlaşma kapsamında, tümleşik sistem geliştiricileri İkinci Nesil AMD Tümleşik R Serisi ailesinde tümleşik Linux geliştirme ve ticari destek olanaklarını özelleştirme imkanından yararlanabilecek. Geliştiriciler, Mentor Tümleşik Linux ve Sourcery™ CodeBench ile Mentor Tümleşik Linux Lite’ı ücretsiz olarak kullanma imkanına sahip.
· Tümleşik işlemcilere has özellikler: İkinci Nesil AMD Tümleşik R Serisi ailesi, sektörün öncüsü 10 yıl kullanım ömrü, hata düzeltme kodlu (ECC) çift kanal bellek, DDR3-2133 desteği ve sistemde esneklik için ayarlanabilir TDP gibi imkanlarıyla, özel olarak tümleşik uygulamalar için tasarlandı.
Hedef Pazarlar
Tümleşik Grafik: Oyun makineleri ve dijital tabelalar gibi sürükleyici ve etkileşimli görsel deneyimler hedefleyen uygulamalarda, AMD müşterileri tek başına çalışan ikinci nesil AMD Tümleşik R Serisi APU’ya göre %64’e kadar daha yüksek 3B grafik performansı elde edebilirken, piyasaya yeni sürülen AMD Tümleşik Radeon™ E8860 harici GPU’nun eklenmesiyle, dokuz adede kadar ekran ve 4K çözünürlük desteği ile daha büyük esneklik ve ölçeklenebilirliğe kavuşuyor.
Tıbbi Görüntüleme: İkinci nesil AMD R Serisi APU portatif, 3B ve 4B ultrason, düşük doz X ışını ve görüntüleme destekli cerrahi sistemler gibi tıbbi görüntüleme uygulamaları için de ideal. Yeni AMD Tümleşik R Serisi APU’lar düşük tüketimli ve tümleşik bir sistem içinde yüksek görüntü dönüştürme performansı ve düşük tepki süresi verirken, tıbbi cihaz üreticilerinin sistem büyüklüğü, ağırlığı, karmaşıklığı ve maliyetini düşürmesine yardımcı oluyor. hUMA tarafından sağlanan yüksek işlemci gücü ve düşük bellek tepki süresi, ikinci nesil AMD Tümleşik R Serisi platformunun yüksek grafik performansı ile birleştiğinde, görüntü dönüştürme ve rendering uygulamalarını hızlandırarak yeni nesil ultrason uygulamalarının hastaların teşhis ve tedavisine yardımcı olmasını sağlıyor.
İletişim ve Ağ Altyapısı: Görsel olmayan uygulamalarda, ikinci nesil AMD Tümleşik R Serisi APU’nun gelişmiş paralel işlem kabiliyetine sahip grafik motoru, kontrol düzlemi değiştirme ve yönlendirme uygulamaları için benzersiz ve heterojen bir işlem platformu sunuyor. Önceki nesil AMD Tümleşik R Serisi APU’ya göre %66’ya kadar daha yüksek işlemci performansına sahip GPU, derin paket denetleme, şifreleme ve şifre çözme, arama, sıkıştırma ve genişletme gibi paralelleştirilebilir işlevleri hızlandırarak müşterilere ileride kullanmak üzere daha fazla CPU kapasitesi bırakıyor.