Pazar, Ekim 6, 2024

Yazılım ile 3 Kat Hızlı SSD’ler Geliştiriyorlar

SSD’lerin hızı ve ömrü artıcak, güç tüketimleri azalıcak hemde yazılım sayesinde! Günümüz SSD’leri saniyede 500 MB okuma ve yazma hızları sunarken, küçük bir yazılım ile sayesinde bu hızı yüzde 300 arttırabileceksiniz.

Japonya’daki Chou Üniversitesi araştırmacıları geliştirmiş oldukları yazılım ile SSD performansını yüzde 300 arttırmayı başardılar. Yazılım aynı zamanda performans artışının yanı sıra, enerji tüketiminin %60 oranında azaldığını ve yazma/silme döngüsünün %55 oranında hızlandığını gözlemlemişler. Bilim ve Mühendislik Fakültesi’nin araştırma görevlileri olan ekip, 2014 IEE IMW’de (International Memory Workshop) tanıttıkları “NAND Flash Aware Data Management System for High-Speed SSDs by Garbage Collection Overhead Suppression” yani “Çöp toplama ek yük baskılama ile yüksek hızlı SSD’lerde NAND Flash Bilinçli Veri Yönetim Sistemi” ile dikkatleri üzerine çekti. Özetle biz buna SSD’ler için akıllı veri yönetim sistemi diyebiliriz.

Yeni veriler boş alanlara yazılmak yerine gelecek işlem döngüsünde silinmek üzere işaretlenmiş bloklara yazılıyor. Bu sayede sonradan silinmesi gereken blok sayısı azalıyor, kopyalanarak taşınması gereken dosya sayısının azalması da okuma yazma işlemlerini, çöp toplama ve diskin kendini düzenleme işlerini büyük ölçüde azaltıyor.

Peki ne kadar etkili? Simülasyonlara göre SSD’lerin yazma hızı yüzde 300 artıyor, enerji tüketimi yüzde 60 azalıyor ve diskin yazma silme döngüsü yani ömrü de yüzde 55 oranında artıyor. Üstelik en iyi gelişme bütün bunlar için yeni model bir SSD’ye gerek olmaması. Proje tamamlandığında mevcut herhangi bir NAND Flash bellek kullanan SSD’de kullanılabilecek. Yani sadece yazılım ile üç kat performans, iki kat ömür ve yarı yarıya az güç tüketimine kavuşacağız. 2013 Eylül ayında başlayan projenin, 2014 ortalarında bu seviyeye ulaşması da yeni teknolojie kısa sürede kavuşabileceğimizi gösteriyor.

Halil Özekinci
Halil Özekinci
Teknoloji tutkunu, fotoğraf çekmeyi ve seyahat etmeyi sever.

Alakalı Gönderiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

Sosyal Medya'da takip edin

0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son Gönderiler