Pazar, Ekim 6, 2024

Darboğaz Nedir?

İngilizce de BottleNeck olarak geçen kelimeyi, darboğaz olarak Türkçeye çevirebiliriz.

İngilizce kaynaklarda belki de görüp çok fazla üstüne düşmediğiniz bir konu olabilir. Güncel bir bilgisayar toplarken dikkat etmeniz gereken en büyük etken aslında ta kendisidir. Darboğazı, yukarıda ki resimden görebileceğiniz gibi, bir bilginin aktarımı sırasında oluşan veri yolunun yetersizliği, bir başka değiş ile sisteminizde bulunan parçalara ayak uyduramayıp arkada kalan bir parçanın olduğunu işaretidir.

Örnek verecek olursak; Toplamak istediğiniz bilgisayarın işlemcisi dışında bütün parçaları satın aldınız. Sisteminizde şu anda GTX Titan veya Amd R9 290X ekran kartı ile 16GB RAM, yeni nesil işlemciler için bir anakart, RAID yapabileceğiniz SDD ve HDD’ler bulunuyor. Yeterli bütçeniz kalmadığı için bu sisteme Intel i3 yada AMD Sempron işlemci taktığınız zaman, işlemcinizin Ekran kartı %20 hatta belki %10 kullanıma gelmeden %100 kullanıma miktarına gelecek ve yapması gereken işlerde gecikmeye başlayacaktır. Bu yüzden ekran kartınız ile 60FPS’de oynayabileceğiniz bir oyun 30FPS’ye hatta daha düşük bir değere inecektir.

Aynı sorun mevcut sisteminizi yükseltmek istediğiniz zaman da karşınıza çıkacaktır. Eski nesil Core 2 Duo işlemciler veya AMD Athlon işlemcisine yeni nesil bir ekran kartı aldığınızda, GTX 760/HD 7850 gibi, işlemcinizin yetersiz kaldığını ve bilgisayarınızın genel performansını aşağıya çektiğini göreceksiniz.
Bu durumu yaratan sadece işlemci değil, ekran kartı, RAM, HDD/SSD, aynı şekilde bilgisayarınız uçmak isterken onu yere bağlayan zincir görevi görebilir. İşlemciden örnek vermemizin nedeni ise genellikle anakart, RAM gibi bir kaç parçayı değiştirmenize neden olacağından, dar boğaza en çok neden olan parça olmasıdır.

Halil Özekinci
Halil Özekinci
Teknoloji tutkunu, fotoğraf çekmeyi ve seyahat etmeyi sever.

Alakalı Gönderiler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

Sosyal Medya'da takip edin

0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son Gönderiler