Cuma, Eylül 20, 2024

E-Spor’ların Gelişimi

Elektronik sporların görkemli altyapısına kulak vermeyen bireylerin değersiz bir uğraş olarak görebileceği elektrik sporlar, 2010 senesinden bu yana gözle görülür bir artış ile dünyaca ünlü kaynaklar üzerinde adını duyurmayı başardı. Başlarda, büyük çaplı olarak, Counter-Strike 1.6 üzerinden yapılan etkinlikler, organizasyonlar aracılığıyla tıpkı futbol gibi herkesi bir takımın fanatiği haline getiren oyunlar, espor zincirine MOBA tarzının da ağırlığını koymasıyla tam anlamıyla büyük bir yükseliş dönemine geçti.

SuperData isimli internet sitesinin yayımladıklarına göre geride bıraktığımız dört senede hatrı sayılır bir gelişme gösteren esporlar, günümüz dünyasında son dört sene boyunca yaklaşık 71 milyonun üzerinde bir izlenme sayısına ulaşmayı başarırken, bu sayının yarısının sadece Amerika’dan erişim sağlayan bireylerin oluşturduğu gözlenmiş.

e-spor-3

Bir espor organizasyonu bir ay içinde ortalama 19 kez izlenirken, bu izleyicilerin ortalama 2,2 saat boyunca espor organizasyonlarını takip ettiği verilen bilgiler arasında yer alıyor. Bunun yanında Coca-Cola ve Intel gibi dünyaca ünlü birçok firmanın da desteğini alan espor organizasyonları, partnerlerinin hayran kitlesi tarafından da tanınmış oluyor.

Başta esporcuların olmak üzere birçok oyunun, bireyin canlı yayınlarına ev sahipliği yapan TwitchTV, bilindiği üzere 2011 senesinde aktif edilmişti. Stream piyasasındaki büyük rakibi own3d’ın kapanmasıyla tekel olarak çalışmalarına devam eden TwitchTV, esporların büyük gelişim gösterdiği 2013 senesinde 45 milyon tekil izleyici tarafından ziyaret edilirken, toplamda 2,4 milyar saat oyun dolu anlar yaşamış.

MOBA tarzı oyunlarından atalarından Dota’nın yeni oyunu Dota 2, The International 2013 ile toplamda $2,874,381 dağıtarak 2013 senesinde düzenlenen organizasyonlar arasında en büyük ödül dağıtan organizasyon olarak göze çarpıyor. The International 2013′ün ardından ikinci sırayı alan organizasyon ise League of Legends Sezon 3 Dünya Şampiyonası. Toplamda $2,050,000 dağıtarak listede ikinci sırayı alan League of Legends Sezon 3 Dünya Şampiyonası’nın ardından üçüncü sırada $1,000,000 ile Black Ops II üzerinden gerçekleştirilen Call of Duty Dünya Şampiyonası yer alıyor.

E-sports-Arena

Yine SuperData isimli internet sitesinin verdiği diğer bilgilere göre League of Legends, 2013 senesini yaklaşık 52 milyon kayıtlı oyuncu ile tamamlarken, oyunun 2015 senesinde 90 milyon civarı bir oyuncu kitlesine hitap edeceği tahmin edilmiş. Dünyanın en gözde PC oyunları arasında yer alan League of Legends’ın bu sayı sayesinde espor alanında da daha fazla ön plana çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

League of Legends’ın yanı sıra World of Tanks ile espor arenasına bomba gibi bir giriş yapan Wargaming, 2013 senesi boyunca World of Tanks sayesinde $475,000 gelir elde ederken, bu sayının önümüzdeki 2015 senesinde $590,000′a kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Bir diğer yandan ise Wargaming, Riot Games, Valve ve The Next Level ile espor arenasına giriş yapan dünyaca ünlü oyun firması Ubisoft ile de büyük birrekabete dönüşen esporların ilerleyen dönemde alanında uzman firmalar tarafından da desteklenerek ününe ün katacağı düşünülüyor.

Halil Özekinci
Halil Özekinci
Teknoloji tutkunu, fotoğraf çekmeyi ve seyahat etmeyi sever.

Alakalı Gönderiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

Sosyal Medya'da takip edin

0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son Gönderiler